chlebek-bananowy
Ania gotuje

Chlebek bananowy


Kiedy moje koleżanki proszą mnie o szybki, prosty przepis na ciasto, najlepiej taki, przy którym nie trzeba się napracować, wtedy zawsze polecam chlebek bananowy. Tutaj nic nie da się zepsuć. Nawet osoby, które są mistrzami zakalców, dadzą radę. To ciasto po prostu musi się udać!

Ja piekę je w okrągłym naczyniu Kahla, a po wyjęciu z piekarnika od razu stawiam w tym samym naczyniu na stole. Nic nie przywiera ani się nie kruszy i właśnie za to właśnie uwielbiam Kahlę.

Przepis

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • Sposób przygotowania:

    Ugniatamy banany widelcem, a następnie dodajemy do nich wszystkie suche składniki. Na koniec wlewamy olej i wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do foremki i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180°C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze kolejne 55 minut.

    Kucharka? O nie! Prędzej kura domowa, ale z pasji, miłości, radości do gotowania, pieczenia, smażenia i dokarmiania! W moich przepisach najczęściej spotkasz domową kuchnię, taką jaką serwowała moja prababcia i babcia. Produktów do moich potraw nie musisz szukać na końcu świata, tylko na miejscowym ryneczku czy placu, nie wydając przy tym majątku. Uwaga! Przepisy testowane na dzieciach ;) Polecam i zapraszam!