domowe lody truskawkowe
Ania gotuje, Smaczne gotowanie

Domowe lody truskawkowe


Chyba w każdym mieście istnieje przynajmniej jedna lodziarnia, która mimo braku reklam, promocji i egzotycznych smaków od lat cieszy się popularnością i zaufaniem.  W Krakowie jest lodziarnia, przed którą od lat prawie nieprzerwanie można spotkać kolejkę. Mi pokazał ją dziadek, który przychodził tam już jako chłopiec. Mimo, że od czasu, kiedy mój dziadek nosił krótkie spodenki i czapkę „andrusówkę” minęło ładnych kilkadziesiąt lat, kolejka przez lodziarnią wcale się nie zmniejsza.

Powodem są naturalne receptury, z których powstają tamtejsze lody. Na prawdziwej śmietanie, bez barwników, słodzików i chemii.  „Prawdziwe lody, jak przed wojną” – powtarzał zawsze mój dziadek.

Sama też przywiązałam się do lodów z tego miejsca, a kiedy zostałam mamą, doceniłam naturalne składniki, z których powstają. Zaczęłam też bardziej interesować się prawdziwymi lodami i testować  różne przepisy w poszukiwaniu idealnych lodów domowych.

Udało się – dziś podzielę się z Wami jednym z przepisów, które sama wykorzystuję i do których mam szczególny sentyment, zwłaszcza latem. Przed Wami – prawdziwe lody truskawkowe. Pokochacie je – obiecuję 🙂

Najbardziej w tym przepisie lubię to, że do jego wykonania nie potrzeba żadnej zaawansowanej aparatury. Wystarczy dobry, mocny blender i możecie cieszyć się pysznymi, domowymi lodami. Ja użyłam blendera kielichowego, który jest częścią wielofunkcyjnego robota Gotie.

W tym wypadku jego największą zaletą jest tzw. wolny start, który przydaje się przy blendowaniu zamrożonych owoców – w ten sposób unikniemy spalenia silnika. Ale dość gadania – zobaczcie sami, jakie to proste.

Przepis

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • 5 łyżek śmietanki 36% (schłodzonej w lodówce przez co najmniej 2 godziny)
  • 4 łyżki cukru
  • pół torebki cukru wanilinowego

składniki na lody truskawkowe

Sposób przygotowania:

Truskawki kroję w plasterki, wkładam do plastikowego pojemnika (upewnijcie się, że można używać go w zamrażarce!) i mrożę przez ok. 20 minut.

truskawki i gotie

Teraz część, którą najbardziej lubię: wystarczy wrzucić wszystkie składniki do blendera i miksować ok. 2 minuty, aż powstanie gładka masa.

lody w trakcie przygotowania

gotowe lody w słoiku

Pyszne i zdrowe lody bez chemii gotowe. Genialnie smakują w upalny dzień, zrobią też furorę wśród dzieci. Polecam też spróbować ich z domowej roboty masłem czekoladowym – ale o tym przepisie następnym razem 😉

Kucharka? O nie! Prędzej kura domowa, ale z pasji, miłości, radości do gotowania, pieczenia, smażenia i dokarmiania! W moich przepisach najczęściej spotkasz domową kuchnię, taką jaką serwowała moja prababcia i babcia. Produktów do moich potraw nie musisz szukać na końcu świata, tylko na miejscowym ryneczku czy placu, nie wydając przy tym majątku. Uwaga! Przepisy testowane na dzieciach ;) Polecam i zapraszam!