Ania gotuje, Smaczne gotowanie

Karkówka – królowa grilla


Cieplejsze dni to dobry moment, aby delektować się obiadem lub kolacją na świeżym powietrzu. Zamiast tradycyjnego posiłku warto przyrządzić mięso lub warzywa na grillu. Co należy do największych grillowych przysmaków? Moim absolutnym numerem 1 jest karkówka, bez której nie wyobrażam sobie udanego grillowania.

Jak przygotować takie cudo, które jednocześnie jest chrupiące, złociste i rozpływa się w ustach? Sekret tkwi w marynacie i jednym niepozornym narzędziu ułatwiającym kuchenne zmagania. A mowa tu o siekaczu Victor. Ten mały przyrząd posiada nożyki wykonujące cienkie nacięcia, dzięki czemu mięso staje się delikatniejsze, miękkie i bardziej soczyste. Oprócz tego przyprawy docierają głębiej, a utrata naturalnych soków zostaje ograniczona do minimum. Czas marynowania mięsa skraca się aż czterokrotnie w stosunku do tradycyjnej obróbki, a czas pieczenia ponad dwukrotnie i mięso nie kurczy się. Z takim pomocnikiem grillowanie z pewnością będzie szybkie i przyjemne.

DSCN6865 (2)

Victora już znacie 🙂 Teraz czas na marynatę, która doskonale pasuje nie tylko do karkówki, ale również kurczaka, indyka czy wołowiny.

Przepis

Składniki:

  • 1 kg karkówki – pokrojony na plastry o grubości ok. 3 cm
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • duża gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania:

Dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty i moczymy w niej plastry karkówki. Następnie każdy kawałek mięsa siekamy równomiernie siekaczem Victor. Mięso wrzucamy na grilla i smażymy na złoto.

DSCN6872 (2)

DSCN6901 (2)

Smacznego!

Kucharka? O nie! Prędzej kura domowa, ale z pasji, miłości, radości do gotowania, pieczenia, smażenia i dokarmiania! W moich przepisach najczęściej spotkasz domową kuchnię, taką jaką serwowała moja prababcia i babcia. Produktów do moich potraw nie musisz szukać na końcu świata, tylko na miejscowym ryneczku czy placu, nie wydając przy tym majątku. Uwaga! Przepisy testowane na dzieciach ;) Polecam i zapraszam!