Ania gotuje, Smaczne gotowanie

Krem z zielonych warzyw


Krem z zielonych warzyw króluje na moim stole przez cały rok. Jest smaczny i zdrowy – to idealny sposób na przemycenie ogromnej bomby witaminowej. A do tego wszystkiego wygląda obłędnie i – co najważniejsze – przypadł do gustu moim dzieciom! A im naprawdę ciężko dogodzić…

Krem z zielonych warzyw to zupa nie jednogarnkowa, tylko “jednomikserowa”. Co to oznacza? Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie odpowiedniego miksera z funkcją gotowania. U mnie doskonale sprawdził się mikser do gotowania zup HC 2 Steba. Urządzenie nie tylko sieka i mieli składniki, ale również miesza i gotuje posiłek. Wystarczy tylko ustawić odpowiedni czas, po którym się wyłączy, a samemu można przeznaczyć wolną chwilę na przykład na odpoczynek lub zabawę z dziećmi.

Nasza zupa krem to samo zdrowie. Do jej przygotowania nie potrzebujemy żadnych kostek rosołowych lub innych ulepszaczy smaku. Podstawę stanowią zielone warzywa:

  • Szpinak to doskonałe źródło żelaza, potasu i kwasu foliowego. Ten wartościowy produkt wyróżnia się działaniem antynowotworowym i przeciwdziała miażdżycy.
  • Brokuły redukują poziom cukru we krwi i wspomagają leczenie anemii.
  • Zielony groszek ma zbawienny wpływ na trawienie.
  • Cukinia jest bogata w witaminy A, B i C, a jej 100 gram to zaledwie 15 kalorii.
  • Imbir dobrze wzmacnia odporność, wspomaga leczenie bólu stawów, leczy żołądek oraz migreny.

Warzywa mogą być świeże lub mrożone, dlatego tą zupę można gotować przez cały rok.

Składniki na krem z zielonych warzyw

Przepis

Składniki:

  • 150 g liści szpinaku
  • 150 g brokułów
  • 200 g groszku
  • 150 g cukinii
  • 200 ml wody
  • ok. 5 cm korzenia imbiru
  • garść kolendry
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucamy do miksera do gotowania Steba i nastawiamy timer na program Mix+Cook. Jeżeli warzywa są świeże, ustawiamy czas na 25 minut. Przy warzywach mrożonych optymalny czas to 35 minut. Zupa jest cały czas podgrzewana, mieszana i blendowana, dzięki czemu krem jest idealnie gładki i nie przypala się. Zostawiamy gotującą się zupę, idziemy na spacer i wracamy na gotowy posiłek 🙂

Przepis na krem z zielonych warzyw

Przepis na krem z zielonych warzyw

Smacznego!

Kucharka? O nie! Prędzej kura domowa, ale z pasji, miłości, radości do gotowania, pieczenia, smażenia i dokarmiania! W moich przepisach najczęściej spotkasz domową kuchnię, taką jaką serwowała moja prababcia i babcia. Produktów do moich potraw nie musisz szukać na końcu świata, tylko na miejscowym ryneczku czy placu, nie wydając przy tym majątku. Uwaga! Przepisy testowane na dzieciach ;) Polecam i zapraszam!