dziewczyna-z-sokiem
Smaczne gotowanie, Żyj zdrowo

Wyciskarka czy sokowirówka – na zdrowie i na smak


Sokowirówki od lat niepodzielnie królowały w kuchni. Teraz, kiedy przywiązujemy coraz większą wagę do tego, co jemy domowe soki stały się bardzo popularne. Coraz częściej słyszymy jednak, że to wyciskarki zapewnią nam najbardziej wartościowe soki. Co zatem wybrać – sokowirówkę czy wyciskarkę?

smoothies-truskawkaSokowirówka działa podobnie jak blender – ostrza z dużą prędkością szatkują produkty i w ten sposób uzyskują sok. To najszybszy sposób – sok jest gotowy w kilka chwil. Nie jest jednak tak bogaty w wartości odżywcze, jak przez lata sądziliśmy. Wysokie obroty urządzenia (aż do 18000 obrotów na minutę) wytwarzają wysoką temperaturę, która niszczy witaminy i enzymy wartościowe dla naszego organizmu.

Sok z wyciskarki zachowuje znacznie więcej wartości odżywczych. Zamiast szatkować, urządzenie za pomocą specjalnego ślimaka (lub 2 – zależnie od modelu) wytłacza sok z produktów, co pozwala zachować aż do 60% więcej witamin. Niskie obroty (70-120 obrotów na minutę) nie wytwarzają wysokiej temperatury, a uzyskany sok jest pełen wartości odżywczych. Wbrew pozorom wyciskanie nie jest wcale mniej wydajne niż szatkowanie. Urządzenie pracuje wolniej, ale uzyskuje do 30% więcej soku – zarówno pod względem ilości, jak i jakości przewyższa zatem sokowirówki.

sok-zurawinowyNie oznacza to, że sokowirówki nie posiadają zalet – przeznaczone są po prostu dla innej grupy konsumentów niż wyciskarki. Sokowirówki pracują szybciej niż wyciskarki, wciąż są tez sporo tańsze – jeśli więc na razie nie możesz sobie pozwolić na wyciskarkę albo soki pijesz dla przyjemności, od razu po przygotowaniu, sokowirówka jest dla ciebie. Jeśli jednak zależy ci na jak najlepszym wykorzystaniu witamin i składników odżywczych zawartych w owocach i warzywach – zastanów się nad wyciskarką.

Sokowirówki i wyciskarki różnią się także pod względem szybkości pracy i jakości soku, który przygotowują. Sok z sokowirówek otrzymasz w kilka chwil, jest bardziej klarowny niż sok z wyciskarek, ale także bardziej wodnisty, szybciej tez się rozwarstwia. Najlepiej spożywać go zaraz po przygotowaniu.

smoothie-w-sloikuWyciskarka działa wolniej, przygotowanie litra soku zajmie ci około 5 minut. W zamian jednak przygotowane soki dłużej nadają się do spożycia. W szczelnym pojemniku nadaje się do przechowywania nawet przez 72 h. Możesz w wolnej chwili przygotować zapas soku, a później spożywać go do posiłków, a nawet zabrać ze sobą do pracy.

W wyciskarce wyciśniesz sok nie tylko z warzyw i owoców – dobrze sprawdzi się także przy wszelkiego rodzaju „liściach” – wyciśniesz sok z jarmużu czy szpinaku, a także z kiełków czy pietruszki. Oprócz soków urządzenie przygotuje też koktajle i smoothies – może właśnie one przekonają twoje dzieci do owoców i warzyw? Niewiele osób wie, że w wyciskarce możesz przygotować także… domowe tofu, a nawet masło orzechowe! W Internecie można znaleźć rozmaite sposoby na zdrowe i pyszne dania z wyciskarek. Do wielu urządzeń, np. do Life Juicera, dołączane są także broszury z przepisami.

Czyżby wyciskarka do soków miała same zalety? Oczywiście nie – wciąż jest sporo droższa niż sokowirówka (różnice to od 300 do nawet 1000 zł). Wolniejsza praca pozytywnie wpływa na jakość soku, ale może okazać się mało praktyczna, jeśli na przygotowanie posiłków przeznaczamy naprawdę niewiele czasu.

Jeśli jednak chcesz wzbogacić swoją dietę o pełnowartościowe soki i koktajle, a przy tym możesz poświęcić kilkanaście minut na ich przygotowanie – wyciskarka do soków powinna przypaść ci do gustu.

smoothies