Smaczne gotowanie

Niecodzienne, ale praktyczne urządzenia kuchenne


Potrzeba matką wynalazków – dzięki takiemu podejściu powstało wiele urządzeń, które ułatwiają nam codzienne życie. Lubisz spędzać czas w kuchni i zależy Ci na tym, by dania były pyszne i dopracowane? A może dopiero stawiasz w niej pierwsze kroki i kompletnie nie wiesz od czego zacząć? Nie martw się, z pomocą przychodzą niecodzienne, aczkolwiek bardzo pomocne sprzęty kuchenne.

Ugotowanie idealnego ryżu to wielka sztuka, która udaje się tylko nielicznym. Jeżeli chcemy, żeby ryż był sypki, ale jednocześnie nie za twardy, warto zainwestować w ryżowar (na zdjęciu powyżej). Takie urządzenie jest naprawdę pojemne i długo utrzymuje temperaturę przyrządzanych potraw. Można wykorzystać je również do przygotowywania na parze ryb i warzyw. Kontrolka pracy wskaże nam, kiedy należy wyciągnąć gotowe danie, a wyjmowany koszyk ułatwi czyszczenie urządzenia. Szybko, sprawnie i smacznie!

Jajowar-Steba

Jajowar EK 6 STEBA

Na twardo, na miękko czy na półmiękko – niezależnie od tego, jaki efekt chcesz uzyskać, zwykle będzie zupełnie odwrotnie… Jajko nie jest łatwym przeciwnikiem, dlatego wymaga od nas odpowiedniego sprzętu, czyli jajowaru. Jego działanie jest niezwykle proste i skuteczne. Wystarczy włożyć do niego jajka, ustawić przy pomocy pokrętła odpowiedni tryb pracy i czekać na sygnał. W ten sposób unikniesz śniadaniowych rozczarowań.

Nalesnikarka-Steba

Naleśnikarka CR 32 Steba

Równie pomysłowym sprzętem jest naleśnikarka. To dobre rozwiązanie dla zabieganych mam (dzieciaki uwielbiają naleśniki) i studentów (nie ma nic prostszego do przyrządzenia niż naleśniki). Urządzenie pozwala usmażyć perfekcyjne naleśniki w przepisowych wymiarach, a dzięki regulacji temperatury sami możemy wybrać poziom zarumienienia. Nic, tylko smażyć!

Jogurtownica-Steba

Jogurtownica JM 2 Steba

Obiad obiadem, a co na deser? Domowy jogurt prosto z jogurtownicy. Jogurtownica to niewielkie urządzenie, dzięki któremu mleko utrzymuje odpowiednią temperaturę podczas procesu zakwaszania i tworzenia się jogurtu. Jej użytkowanie jest bardzo proste. Wystarczy jedynie wymieszać mleko z paroma łyżkami jogurtu naturalnego, rozlać do pojemniczków, które ustawiamy na podstawie jogurtownicy i pozostawić włączone urządzenie na parę godzin. Po tym czasie otrzymamy całkowicie naturalny, domowy jogurt, do którego możemy dodać ulubione owoce lub bakalie. Taki jogurt można wykorzystać także do przygotowywania deserów lub sosów.

Maszyna-do-lodow-Kalorik

Maszyna do lodów Kalorik

Przydatnym urządzeniem dla łasuchów jest również maszynka do lodów. Pewnie zastanawiasz się, czy tego typu sprzęt znajdzie zastosowanie w Twoim domu. Jeżeli lubisz słodycze, ale jednocześnie starasz się zdrowo odżywiać, to urządzenie jest dla Ciebie. Przygotowując domowe lody można samodzielnie regulować ilość dodawanego cukru. W przypadku alergii wystarczy zastąpić dany składnik innym, np. przy nietolerancji laktozy możemy dodać mleko sojowe lub ryżowe. Sami wybieramy dodatki, dzięki którym nasze lody zyskają pożądany smak. Co prawda do przyrządzenia domowych lodów nadaje się również sama zamrażarka, ale lody z maszynki są bardziej kremowe, dzięki czemu bez problemu można z nich uformować gałkę i stworzyć pyszny deser.

Oczywiście to tylko parę przykładów urządzeń, które usprawnią pracę w kuchni. Po resztę inspiracji warto zajrzeć do naszego sklepu.

Na co dzień związana ze słowem pisanym, miłośniczka dobrej kuchni i literatury podróżniczej.