gofry-przepis
Ania gotuje, Smaczne gotowanie

Gofry


Każde wakacje, festyny czy pikniki kojarzą nam się z zapachem gofrów. Dzieci i dorośli je uwielbiają. Tylko co w nich jest? Spulchniacze, barwniki, polepszacze smaku, a więc jedna wielka chemia, o której aż strach myśleć. A gdyby tak można było zrobić pyszne, zdrowe gofry w domu? Teraz to żaden problem.

Ja używam gofrownicy z kolekcji „ Słodkie lata 50-te”, do której dodatkowo otrzymałam przepis na pyszne ciasto. Koniec z zastanawianiem się ile mąki, ile mleka, ciągłym dolewaniem i dosypywaniem. A potem i tak wszystko jest za gęste lub za rzadkie…

Gofrownica-Sweet-Dreams

Gofrownica Sweet Dreams

 

Teraz bez bałaganu i zamieszania pyszne i pachnące gofry mogą zagościć na naszym stole, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota. Gofrownica rozgrzewa się błyskawicznie, dzięki czemu w ciągu kilku minut mamy gotowe gofry, i to nie takie zwykłe, bo w kształcie serca. Mogą być podane klasycznie albo na patyku – zupełnie jak lody. Dzieciaki uwielbiają je w takiej formie!

Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 1/4 l mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, do której dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko, wbijamy jajka i wszystko dokładnie miksujemy. Zmiksowane ciasto nakładamy do gofrownicy, a po 5 minutach gofry są już gotowe. Do smaku możemy posypać je cukrem pudrem, ozdobić bitą śmietaną, lukrem lub czekoladą.

Smacznego!

Kucharka? O nie! Prędzej kura domowa, ale z pasji, miłości, radości do gotowania, pieczenia, smażenia i dokarmiania! W moich przepisach najczęściej spotkasz domową kuchnię, taką jaką serwowała moja prababcia i babcia. Produktów do moich potraw nie musisz szukać na końcu świata, tylko na miejscowym ryneczku czy placu, nie wydając przy tym majątku. Uwaga! Przepisy testowane na dzieciach ;) Polecam i zapraszam!