Waga kuchenna Salter
Smaczne gotowanie

Salter – waga inna niż wszystkie


Precyzja w kuchni – to brzmi dziwnie. Może dla niektórych z Was to całkiem normalna rzecz, ale ja nie przepadałam za tym słowem. Oczywiście wszystko do czasu… Miesiąc temu koleżanka z pracy poczęstowała mnie pysznym ciastem. Ciacho było tak dobre, że od razu poprosiłam o przepis i zaczęłam własne próby w zaciszu własnej kuchni. Niestety bezskuteczne! I tu wracamy do wcześniej wymienionej precyzji. Otóż w przepisie wszystko zostało podane nie w moich ulubionych łyżkach i szklankach, tylko w gramach, mililitrach i innych strasznych jednostkach miary, do których nigdy nie miałam serca…i porządnej wagi.

Po trzech próbach wymierzenia składników „na oko” poddałam się i ruszyłam na poszukiwania dokładnej wagi kuchennej. I znalazłam elektroniczną wagę kuchenną Salter, która nie tylko wyróżnia się oryginalnym kształtem, ale posiada również jeden ważny atut, którego nie znalazłam dotąd w żadnej innej wadze – funkcja tarowania. Mogę zważyć w tej samej misce wiele składników aż do 5 kilogramów lub 5 litrów! Dzięki temu nie brudzę kilku misek,  a więc jestem szczęśliwym człowiekiem i zamieniam zmywanie na błogi odpoczynek.

Salter to także idealna waga kuchenna dla osób na diecie. Waży z dokładnością do 1 g lub 1 ml, dzięki czemu idealnie odmierzymy porcję, której potrzebujemy. Dzięki funkcji Aquatronic waży zarówno produkty sypkie, jak i płynne – wygodnie można dostosować jednostki. Doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania domowych kremów, maseczek lub balsamów. Każdy, kto chociaż raz podejmował się takiej próby, wie jak ważna jest tutaj lekarska precyzja i ścisłe trzymanie się przepisu.

Oprócz tego waga Salter wyróżnia się niespotykanym kształtem i niewielkimi wymiarami, przez co jest łatwa do przechowywania. Jednak ze względu na niecodzienny wygląd podoba mi się tak bardzo, że cały czas trzymam ją na blacie. I pewnie potrzymam jeszcze z 15 lat, bo właśnie taki okres gwarancji zapewnia producent!

Na co dzień związana ze słowem pisanym, miłośniczka dobrej kuchni i literatury podróżniczej.