zestaw-patelni
Smaczne gotowanie

W poszukiwaniu patelni idealnej


Wybór odpowiedniej patelni potrafi być prawdziwym koszmarem. Na rynku dostępny jest cały wachlarz różnych opcji, o których zwykle wiemy zbyt mało, aby dokonać dobrego wyboru. Jeśli Ty także zastanawiasz się nad wyborem odpowiedniej patelni, ten tekst jest dla ciebie.

patelnia-ceramiczna-w-uzyciu

Patelnia Duo Magic Premium

Najpierw zastanówmy się, co właściwie mamy do wyboru. Najbardziej powinien interesować nas materiał, z którego wykonano patelnię i powłoka, na której będziemy smażyć. Zacznijmy od materiału.

Do najpopularniejszych należą patelnie aluminiowe, żeliwne, stalowe, miedziane i tytanowe. Nie sposób wskazać jednego, najlepszego produktu. Wszystko zależy od indywidualnym preferencji.

Patelnie aluminiowe są najlżejsze z tu wymienianych, a przy tym dość odporne. Równomiernie rozprowadzają ciepło i bardzo szybko się nagrzewają, ale równie szybko stygną. Wśród wad patelni aluminiowych często wspomina się, ze w temperaturze wyższej niż 180°C wydzielają szkodliwe dla zdrowia substancje. To prawda, jeśli posiadamy patelnię w całości aluminiową. Wystarczy teflonowa powłoka smażąca, aby móc bez obaw przygotowywać na niej swoje dania. Patelnia aluminiowa będzie dobrym wyborem, jeśli cenisz lekkie, poręczne przybory kuchenne. Jeśli posiadasz kuchenkę indukcyjną, zastanów się nad innym produktem – nie wszystkie patelnie aluminiowe nadają się do tego rodzaju kuchenek.

patelnia-stalowa

Patelnia aluminiowa Merlin Vittore Comforto

Patelnie żeliwne były swego czasu bardzo popularne, dzisiaj często wypierają je inne modele. Czy słusznie? Są sporo cięższe niż choćby ich aluminiowe odpowiedniki, co dla części kupujących ma duże znaczenie. Oprócz tego nie można też myć jej w zmywarce. Ale to właściwie jej jedyne wady. Patelnie żeliwne dobrze trzymają ciepło, co znacząco usprawnia smażenie. Nadają się do smażenia nawet w wysokich temperaturach i będą bardzo trwałe na wszelkiego rodzaju uszkodzenia i odkształcenia. Mają też jedną zupełnie unikalną zaletę: żelazo, które wydzielają pozytywnie wypływa na nasze zdrowie, szczególnie, jeśli borykamy się z anemią czy chorobami serca. Jeśli więc szukasz lekkich i poręcznych naczyń, patelnia żeliwna nie będzie dobrym wyborem, ale jeśli nie przeszkadza ci ciężar – żadna patelnia nie zaoferuje ci tego, co żeliwna.

fioletowa-patelnia-z-powloka-ceramiczna

Patelnia z powłoką ceramiczną Enrico

Obecnie do najpopularniejszych należą patelnie stalowe. Te najwyższej jakości są wykonywane ze stali nierdzewnej. Cechuje je duża trwałość, są odporne na zarysowania i odgniecenia. Nie wchodzą też w reakcje z kwasowymi składnikami potraw, dzięki czemu dania nie mają metalicznego posmaku. Z drugiej strony jednak przewodzą ciepło gorzej niż ich aluminiowe i żeliwne odpowiedniki, przez co mogą być mniej praktyczne w codziennym użyciu, a przy tym wolno się nagrzewają. Patelnia stalowa będzie zatem dobrym wyborem , jeśli dopiero zaczynasz swoje kuchenne eksperymenty i nie wiesz, czego najbardziej potrzebujesz przy gotowaniu , ale nie najlepszym, jeśli często smażysz i zależy ci na czasie.

Patelnie miedziane nie są szczególnie popularne w domowym użytku. Najczęściej są to produkty profesjonalne, przeznaczone do użytku w restauracjach. Szybko się nagrzewają i długo utrzymają ciepło, są zatem praktyczną pomocą w przygotowaniu posiłków. Minusem jest niestety cena, która bywa znacząco wyższa niż patelni z innych materiałów.

zielona-patelnia-z-powloka-ceramiczna

Patelnia Natura Line Sofia Florina

Ostatnio na popularności zyskują patelnie tytanowe. Są zdecydowanie najbardziej wytrzymałe i odporne na zarysowania, a do tego mają właściwości zapobiegające przywieraniu. To z całą pewnością patelnia na całe lata. Niestety wyroby tytanowe wciąż są drogie i wiele osób nie chce przeznaczać aż tyle na jedno kuchenne akcesorium.

Omówiliśmy już najważniejsze materiały, z których powstają patelnie. Wybór odpowiedniego to jednak tylko połowa sukcesu. Równie ważna jest właściwa powłoka. Dobrze dobrana może zapewnić patelni dodatkowe zalety albo zniwelować jej wady. Które przyniosą nam najwięcej korzyści?

zestaw-patelni

Zestaw patelni Cucina Pro

Najpopularniejsze wciąż są powłoki teflonowe. Ich główną zaletą są właściwości nieprzywierające, które umożliwiają smażenie bez użycia tłuszczu. Niestety, teflon jest mało odporny na ścieranie, a kiedy zaczyna się zużywać, staje się szkodliwy dla zdrowia. Aby zminimalizować ryzyko spożycia toksycznych cząstek nie należy rozgrzewać patelni powyżej 260°C i upewnić się, że powłoka ma odpowiednią grubość. Teflon dobrej jakości powinien mieć 3 warstwy – to zapewni mu odporność (choć nigdy nie będzie tak trwały, jak inne powłoki), a tobie zdrowe użytkowanie. Będzie dobrym wyborem, jeśli decydujesz się na patelnię aluminiową, zwiększy bowiem jej odporność na wysokie temperatury.

W ostatnich latach coraz więcej osób decyduje się na patelnie z powłoką ceramiczną. Posiada wszystkie zalety teflonu (możesz smażyć przy minimalnym użyciu tłuszczu), a przy tym jest dużo bardziej odporna na ścieranie i nietoksyczna. Smażenie na niej przebiega sprawnie, gdyż równomiernie się nagrzewa, jest też odporna na szeroki zakres temperatur (od -20 do 450°C). Powłok ceramicznych często używa się w patelniach tytanowych, dzięki czemu łączą zalety obu materiałów – są niezwykle odporne na odkształcenia i zarysowania, a przy tym wygodne w użyciu, dzięki powłoce nieprzywierającej.

patelnia-marki-gerlach

Patelnia ceramiczna Natur Gerlach

Ostatnia powłoką wartą wspomnienia jest powłoka tytanowa. Nie zawsze występuje w parze z patelnią tytanową, ale często dodaje się ją do wyrobów z innych materiałów, aby w ten sposób zwiększyć ich trwałość. Będzie dobrym wyborem, jeśli szukasz wytrzymałego narzędzia, które posłuży ci przez lata i będzie odporne na uszkodzenia, ale nie chcesz wydawać pokaźnej sumy na patelnię wykonaną z tytanu.

Nie ma jednej recepty na idealną patelnię, w zależności od twoich potrzeb i umiejętności jedne będą lepszym, a inne gorszym wyborem. Mamy nadzieję, że ten poradnik pomoże ci znaleźć patelnię najlepszą dla Ciebie.