Ania gotuje, Smaczne gotowanie

Zdrowe masło czekoladowe


Masło czekoladowe to pyszna przekąska, której nikt się nie oprze. Nie znam dziecka, które by go nie lubiło. Nieważne czy do chleba, naleśników, biszkoptów czy lodów – dzieciaki pochłoną je w każdej ilości. A my dziewczyny? Czasami napadają nas chwile małego lub większego czekoladowego głodu. Wówczas potrafimy potrafimy usiąść przed telewizorem i “wyczyścić” przy ulubionej komedii cały słoiczek. A potem zaczynają się wyrzuty sumienia i czarna rozpacz nad liczbą zjedzonych kalorii. Jeszcze gorzej robi się z chwilą spojrzenia na etykietkę znajdującą się na słoiczku… E 352, E647, guma arabska, zagęstniki – strach się bać, co jeszcze znajdziemy w naszym smakołyku. Na szczęście w porę się opamiętałam, wzięłam sprawy w swoje ręce i samodzielnie zaczęłam przygotowywać zdrowe masło czekoladowe dla siebie i swoich bliskich.

Jego najważniejszym składnikiem jest oczywiście kakao, czyli roślina bogata w magnez, żelazo i cynk. Kakao pomaga nam w koncentracji, redukuje stres i pozytywnie wpływa na samopoczucie. Usprawnia także na pracę żołądka i jelit, a zawarte w nim przeciwutleniacze chronią nas przed rakiem i wirusami. O układ trawienny dbają również orzechy laskowe, czyli kolejny składnik masła czekoladowego. Orzechy chronią nas przez zawałem, miażdżycą, działają przeciwzapalnie i nawilżająco. Co prawda garść orzechów jest dość kaloryczna, ale równocześnie dostarcza nam całkiem sporo magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminę E oraz błonnik. Aby gładko połączyć kakao i orzechy, do masła można dodać olej kokosowy, który wspomaga metabolizm, a więc pomoże nam schudnąć. Jako tłuszcz roślinny nie przyczynia się do powstawania złogów cholesterolu. Olej kokosowy to produkt doskonały dla cukrzyków oraz dla osób walczących z nadmierną ochotą na słodycze. Czyści organizm z pasożytów i drożdżaków, a także wzmacnia funkcje tarczycy. Skutecznie zwalcza szkodliwe bakterie i wirusy, a więc zwiększa odporność, nie niszcząc przy tym naturalnej flory bakteryjnej. A jakby tego wszystkiego było jeszcze mało, to dodajmy do tego miód, który godnie zastąpi cukier, zazwyczaj stosowany w takich produktach. Miód wzmacnia serce i odporność, koi nerwy i korzystnie wpływa na pracę mózgu.

Składniki do masła czekoladowego

Powyższe składniki i odpowiednie urządzenie to przepis na sukces. Do przygotowania tego zdrowego masła użyłam robota wielofunkcyjnego GSR-800 Gotie ze względu na mocne ostrze, które poradzi sobie z tak twardymi produktami jak orzechy.

Przepis

Składniki:

  • 200 gram orzechów laskowych
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu
  • ¼ szklanki mleka ( ja używam 3,2%)
  • 50 ml oleju kokosowego (rozpuszczonego i delikatnie ostudzonego)

Sposób przygotowania:

Wrzucamy połowę podanej porcji  orzechów do robota kuchennego, powoli dorzucając resztę. Mielimy tak długo aż powstanie jedwabisty pył. Zmniejszamy obroty i powoli dodajemy kakao, miód, mleko oraz ostudzony płynny olej kokosowy. Mieszamy jeszcze ok. 2 minuty aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Tak przygotowane masło możemy skonsumować od razu lub przygotować większą ilość i przechowywać w słoiczku.

Przepis na masło czekoladowe

Przepis na masło czekoladowe

Przepis na masło czekoladowe

Takie masło czekoladowe można śmiało zrobić w większej ilości i przechowywać w słoiczku.

Smacznego!

Kucharka? O nie! Prędzej kura domowa, ale z pasji, miłości, radości do gotowania, pieczenia, smażenia i dokarmiania! W moich przepisach najczęściej spotkasz domową kuchnię, taką jaką serwowała moja prababcia i babcia. Produktów do moich potraw nie musisz szukać na końcu świata, tylko na miejscowym ryneczku czy placu, nie wydając przy tym majątku. Uwaga! Przepisy testowane na dzieciach ;) Polecam i zapraszam!